torsdag 30. desember 2021

Gammeldags julekake

 1 kg hvetemel 

 1/2 l H-melk
 150 g sukker 
 1 ts salt1 ts kardemomme 
 1 stort egg 
 50 g fersk gjær 
 150 g smør i terninger 
 300 g rosiner 
 100 g sukat 
 1 egg til pensling

Legg rosinene i varmt vann en halv time før de blandes i deigen.
Ha alle ingrediensene i eltebollen, unntatt smør, rosiner og sukat.
Elt 15 minutter på sakte fart til deigen slipper bollen.
Tilsett smør i terninger.
Elt deigen til den slipper kanten på bollen og alt smøret er eltet godt inn.
Sil vannet av rosinene, og strø litt hvetemel over før de has deigen. 
Elt forsiktig inn sammen med sukat, slik at de ikke blir most.
Form julekakene i ønsket størrelse, cirka 10/15 centimeter i diameter. Sett på stekebrett med bakepapir, trykk litt ned på toppen, dekk til med plastfolie og la dem heve til cirka dobbelt størrelse. Pensle hele kaken med sammenpisket egg.
Skjær et snitt rundt julekaka for få kontroll på hvor det sprekker under steking, og et snitt på toppen, gjerne et hjerte, julestjerne eller lignende.
Stek julekakene på 180 grader i cirka 20/30 minutter.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar