Oppskriften passer til en 22-24 cm springform. Server kaken som den er, eller med friske bær eller iskrem til.
Spansk sitron- og mandelkake (glutenfri)
Matrett Kaker, desserter & snacks
Nasjonalitet Spansk
Forberedelse 15 minutter
Koke/steketid 30 minutter
Total tid 45 minutter
Porsjoner 1 kake
Ingredienser
- 4 store egg delt i eggehviter og eggeplommer
- 100 gr rårørsukker delt i to
- 140 gr mandelmel
- 1 sitron skallet (helst økologisk)
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts vaniljepulver evt 1 ts ekte vaniljesukker
- 1/2 ts kardemomme
- 1 ts eplecidereddik
- 1 fingerklype himalayasalt
- extra virgin kokosolje evt rapsolje, til smøring av formen
Instruksjoner
- Legg bakepapir på bunnen av en springform, og sett på ringen. Innsiden av ringen pensles med kokos- eller rapsolje.
- Stekeovnen forvarmes til 170 grader
- Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer. Ha eggehvitene i bakebollen til kjøkkenmaskinen / mikseren, og eggeplommene i en annen bakebolle eller skål så lenge.
- Pisk eggehvitene først på lav hastighet, og øk gradvis. Etter få minutter er eggehvitene som hvitt skum - tilsett da eplecidereddik og en fingerklype salt, og pisk videre et minutt eller to. Tilsett halvparten av rårørsukkeret mens maskinen / mikseren går, og pisk videre til eggehvitene er fullstendig stive og glatte, og alt sukkeret har løst seg opp. Ha eggehvitene over i en annen beholder så lenge.
- Ha eggeplommene og resten av rårørsukkeret i bakebollen, og pisk til lys eggedosis
- Bland sammen mandelmel, finrevet sitronskall (kun det ytterste gule på skallet), bakepulver, vaniljepulver og kardemomme. Bland dette inn i eggedosisen med sleiv eller slikkepott. Merk at blandingen blir ganske "fast" før eggehvitene tilsettes.
- Tilsett så én og én raus skje stivpisket eggehvite i kakerøren, vend den inn så forsiktig som du klarer. For hver skje blir kakerøren luftigerere, og konsistensen blir til slutt lett og fin.
- Hell kakerøren i springformen, og stek kaken i ca 30 minutter, til den er gjennomstekt. Test gjerne med en kakepinne eller en fyrstikk.
- La kaken avkjøles i formen
- Dryss litt melis over kaken gjennom en finmasket sikt før servering
Notater
Kaken kan fint fryses ned. Da venter du med melisdryss til servering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar