torsdag 3. februar 2022

Sitron- og mandelkake melke- og glutenfri

Oppskriften passer til en 22-24 cm springform. Server kaken som den er, eller med friske bær eller iskrem til.

Spansk sitron- og mandelkake (glutenfri)

 Matrett Kaker, desserter & snacks
 Nasjonalitet Spansk
 Forberedelse 15 minutter
 Koke/steketid 30 minutter
 Total tid 45 minutter
 Porsjoner 1 kake

Ingredienser

  • 4 store egg delt i eggehviter og eggeplommer
  • 100 gr rårørsukker delt i to
  • 140 gr mandelmel
  • 1 sitron skallet (helst økologisk)
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts vaniljepulver evt 1 ts ekte vaniljesukker
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 ts eplecidereddik
  • 1 fingerklype himalayasalt
  • extra virgin kokosolje evt rapsolje, til smøring av formen

Instruksjoner

  • Legg bakepapir på bunnen av en springform, og sett på ringen. Innsiden av ringen pensles med kokos- eller rapsolje.
  • Stekeovnen forvarmes til 170 grader
  • Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer. Ha eggehvitene i bakebollen til kjøkkenmaskinen / mikseren, og eggeplommene i en annen bakebolle eller skål så lenge.
  • Pisk eggehvitene først på lav hastighet, og øk gradvis. Etter få minutter er eggehvitene som hvitt skum - tilsett da eplecidereddik og en fingerklype salt, og pisk videre et minutt eller to. Tilsett halvparten av rårørsukkeret mens maskinen / mikseren går, og pisk videre til eggehvitene er fullstendig stive og glatte, og alt sukkeret har løst seg opp. Ha eggehvitene over i en annen beholder så lenge.
  • Ha eggeplommene og resten av rårørsukkeret i bakebollen, og pisk til lys eggedosis
  • Bland sammen mandelmel, finrevet sitronskall (kun det ytterste gule på skallet), bakepulver, vaniljepulver og kardemomme. Bland dette inn i eggedosisen med sleiv eller slikkepott. Merk at blandingen blir ganske "fast" før eggehvitene tilsettes.
  • Tilsett så én og én raus skje stivpisket eggehvite i kakerøren, vend den inn så forsiktig som du klarer. For hver skje blir kakerøren luftigerere, og konsistensen blir til slutt lett og fin.
  • Hell kakerøren i springformen, og stek kaken i ca 30 minutter, til den er gjennomstekt. Test gjerne med en kakepinne eller en fyrstikk.
  • La kaken avkjøles i formen
  • Dryss litt melis over kaken gjennom en finmasket sikt før servering

Notater

Kaken kan fint fryses ned. Da venter du med melisdryss til servering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar