onsdag 15. august 2018

Steketakke-oppskrifter

ENKELT FLATBRØD
10-13 leiver

  • 4 dl hvetemel
  • 4 dl sammalt fin hvete
  • 4 dl siktet rug
  • 1/2 ts salt 
  • 4 1/2 - 5 dl lunkent vann

Bland det tørre, hell lunken væske og kna sammen.
Kjevles til tynne leiver og stekes på steketakken på styrke 3-5.


POTETFLATTBRØD

  • 1/2 kg poteter
  • 1/2 kg melblanding; hvetemel, fint sammalt hvetemel, rugmel og byggmel
  • Salt

Lag potetmos: Potetene kokes, skrelles og males på kjøttkvern to ganger til potetmos. Tilsett mel og litt salt. Bland sammen til du har en jevn og smidig deig. kjevles ut til tynne leiver med en riflet kjevle. Flatbrødet stekes på Steketakken på svak varme 3-5. Avkjøles på rist.


POTETLOMPER

  • 1 kg poteter
  • 1 ts salt
  • 2 dl hvetemel

Lag potetmos (se potetflatbrød). Tilsett salt og hvetemel. Kjevle ut og stikk ut lomper (med et lokk el.) i passe størrelse. Lompene stekes på høy varme 7-8 på Steketakken slik at de blir stekt på yttersiden uten å bli tørre inni. Legg de ferdige lompene til avkjøling under noen kjøkkenhåndklær eller plast.


SØTLEFSE

  • 2 kg poteter, til potetmos
  • 10 g smør
  • 1/2 dl fløte
  • 1 ss sirup
  • ca 4 dl hvetemel

Lag potetmos. Kok og smør, fløte og sirup og bland i potetmassen. Tilsett hvetemel, men ikke mer enn du trenger for å klare å kjevle ut lefsene. Lefsene stekes på høy varme 7-8 på Steketakken. De ferdige lefsene legges under kjøkkenhåndklær eller plast. Serveres med smør, sukker og kanel.


LEFSE

  • 1 kg poteter
  • 100 gr smeltet smør
  • 1 kopp h-melk
  • ca 200 gr hvetemel

Lag potetmos. Bland alt, men spar litt av hvetemelet til utbakeing. Stekes på Steketakke på høy varme 7-8. De ferdige lefsene legges under kjøkkenhåndklær eller plast.


SVELER

  • 4 egg
  • 1 1/2 dl sukker (5ss)
  • 1 liter kefirmelk
  • 50 gr smeltet smør
  • 2 ts natron
  • 2 ts bakepulver
  • ca 3/4 l hvetemel

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland inn det smeltede smøret, som bær være noe avkjølt. Bland natron og bakepulver med noe av melet og blanddet inn i røren, velselvis med kefirmelken. Tilsett mer mel hvis røra er for tynn. Den skal ikke flyte for mye utover når du steker svelene. Middels varm steketakke 5-6. Smør takken før første steding. Aller best er svelene når de spises helt ferske med syltetøy, suker eller brunost, men de kan også fryses.


PANNEKAKER

  • 3-4 egg
  • 1 kopp sukker
  • 100 gr smeltet margarin
  • 1 l melk
  • 3/4 l mel
  • 4 ts bakepulver
  • 1 ts salt

Pisk eggedosis, bland i det tørre og våte vekselvis. La røren svelle en stund, hell den på middels varm Steketakke med en liten øse. Bruk baksiden av øsen til å jevne litt utover. Serveres med bacon eller syltetøy.


TUNNBRØD

  • 50 gr smør
  • 1 l melk
  • 50 gr gjær
  • 2 ss sirup
  • 1 ss salt
  • 5 dl rugmel
  • ca 1.7 l hvetemel
  • 2 ts hornsalt

Tunnbrød er en svensk tykklefse som er veldig god og lett å bake ut, for den skal ikke være så tynn som de norske lefsene. Smselt smøret og tilsett melken. Varmes til 37 grader. Smuldre i gjæren. Rør om. Tilsett sirup, salt, rugmel og en del av hvetemelet. Spar resten av melet til utbakingen. Arbeid deigen. La den ese til dobbelt størrelse. Tilsett hornsalt. Kna deigen. Del den i 10 emner som trilles til runde boller og heves videre under et klede. Kjevles ut til leiver, som ikke skal være for tynne. Stekes på Steketakke på høy varme 6-8. Serveres med ost eller annet pålegg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar