onsdag 11. desember 2024

Lussekatter - Tine

 

Lussekatter

  • 5 dl Tine Helmelk
  • 1 gsafran (ev. 1/2 ts gurkemeie)
  • ½ ts gurkemeie
  • 13 dl hvetemel (ca.)
  • 2 ts kardemomme
  • ½ ts salt
  • 150 g sukker
  • 50 g gjær
  • 150 g Tine Meierismør

Pensling og pynt:

  • 1 stk sammenvispet egg
  • 1 dl rosiner
     
    1. Bland romtemperert melk med safran og gurkemeie. Sett til side og la stå i noen minutter til melken blir gul.

      Tips

      Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine.

    2. Ha mel, kardemomme, salt og sukker i en bakebolle. Smuldre gjæren rett i bakebollen. Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i ca. 10 minutter til deigen samler seg. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det.

    3. Ha i romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og blank ca. 10 minutter. La deigen heve under et klede på et lunt sted til den er dobbel i størrelse, ca. 45 minutter.

      Tips

      Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen.

    4. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter og pynt med rosiner. Bare fantasien setter grenser.

    5. Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 200 °C.

    6. Pensle lussekattene med sammenvispet egg. Stek midt i ovnen i ca. 7-8 minutter til de blir gylne. Avkjøl litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

    Tips  ,,,  Bruk litt ekstra mel om deigen er for seig.

     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar